Retailer Scorecard rel=
© WWF
Pe 18 iunie 2012, WWF-România a lansat primul studiu privind performanța de mediu pe piaţa de retail FMCG din România.
Raportul este rezultatul unei cercetări derulate de WWF ce analizează responsabilitatea companiilor în ceea ce priveşte lanţul de aprovizionare, includerea criteriilor de mediu în portofoliul de produse şi nivelul de susţinere al economiei locale.

Practic, raportul răspunde la întrebarile: cât de responsabili sunt retailerii din România şi care este nivelul lor de preocupare faţă de societatea care le asigură profitul? Cât de genereroasă este oferta de produse ecologice sau provenite din economia locală?

Studiul Retailer Scorecard urmărește performanța retailerilor în 6 sectoare cheie de business cu impact asupra mediului și societății: pește, produse lactate, legume și fructe, produse din hârtie, detergenți și politici de mediu. Cele două instrumente de cercetare utilizate au fost fișa de observație, completată de reprezentanții WWF-România în magazine și chestionarul aplicat companiilor, scorul total fiind egal cu suma scorurilor obținute prin fiecare metodă.

Niciun retailer dintre cei 10 analizaţi în cadrul cercetării WWF nu a reușit să obțină 50% din scorul maxim.

Procentul cel mai mare din scorul total fost obţinut de Mega Image (42.92%), urmat de Billa (39,11%), Lidl (33,63%), Kaufland (28,18%), Auchan (17,26%), Carrefour (17,17%), Cora (15,38%), Real (13,89%), Profi (10,54%) și Penny Market (8,57%).

Câteva dintre cele mai relevante rezultate sunt:

• Transparența: doar 4 companii din 10 au răspuns la chestionar ;
• Credibilitate: în urma suprapunerii datelor din chestionar cu cele din fișa de observație WWF, apar neconcordanțe mari la unii retaileri ;
• Nici un retailer nu a reușit să atingă 50% din scorul maxim. Cea mai verde categorie de produse este cea comercializarea ouălor, laptele obține un punctaj mediu, în timp ce fructele și legumele, peștele, detergenții și produsele din hârtie primesc cartonaș roșu;
• Nici o companie din TOP 10 Retaileri nu comercializează fructe sau legume românești provenite din agricultură ecologică;
• Doar 3 dintre cei 10 retaileri comercializează pește înghețat sau conserve de pește certificat MSC și doar 2 retaileri din 10 au pe rafturi detergenți de rufe certificați ecologic.

Studiul cuprinde şi o serie de recomandări din partea WWF, pentru reducerea impactului industriei de retail asupra mediului și a comunităților locale.